Pihak berkuasa Amerika Syarikat hanya Menumpaskan lain Tunnel penyeludupan dadah yang besar di bawah US-Mexico Border

Ejen persekutuan AS telah menahan empat orang dan merampas hampir 3,000 paun ganja dalam operasi untuk payudara cincin penyeludupan dadah yang telah tunneled bawah sempadan AS-Mexico, pendakwa raya persekutuan semalam. Penyeludup membina sebuah rumah untuk menyembunyikan pintu masuk utara ke terowong 400 ela (365 meter) dalam Calexico, Pejabat Peguam AS untuk Southern California berkata. Hujung selatan terowong datang di restoran El Sarape di Mexicali, Mexico, kata pihak berkuasa.

Ia merupakan terowong pertama penyeludupan didapati di lebih daripada 10 tahun di Calexico, sebuah bandar kecil kira-kira 40,000 orang kira-kira 120 batu (193 km) timur San Diego, tetapi ke-12 yang ditemui di sepanjang sempadan Mexico dengan California sejak 2006. Selebihnya terowong yang ditemui di kawasan San Diego.

"Sempadan Mexico-Amerika Syarikat adalah seperti blok keju dengan lubang di dalamnya, dengan terowong di dalamnya," pengarang dan wartawan Ioan Grillo memberitahu Business Insider. Bagi Calexico terowong, penyiasat persekutuan telah memerhatikan dan pengendalinya sejak pembinaannya bermula. Penyeludup membeli tanah April lalu, dan dengan pembinaan masa yang dibungkus dalam bulan Disember, penyiasat persekutuan telah menggunakan penyadapan dan menonton aktiviti di rumah itu, pengisian dokumen tersebut.

"Rumah dan terowong telah dibina di bawah mata pengawasan penguatkuasaan undang-undang," kata Laura Duffy, Peguam AS untuk Southern California. "Bagi pembina, pembiaya dan pengendali lorong-lorong ini, tidak ada cahaya di hujung terowong."

Ejen Persekutuan terus memantau rumah, rumah selamat berasingan di Calexico dan empat suspek sehingga beban pertama ganja datang melalui pada akhir bulan Februari. Pada 7 Mac, penyiasat merampas 1,350 paun periuk yang datang melalui terowong kerana ia telah dibawa melalui kawasan Los Angeles, menurut dokumen persekutuan. Pada hari Selasa, ibu dan anak perempuan yang didakwa sebahagian daripada cincin itu ditahan di Nogales berdekatan, Arizona. Pada hari Rabu, penyiasat persekutuan menahan dua lelaki di Calexico - satu di rumah terowong dan yang lain di rumah selamat - dan merampas 1,532 pound tambahan ganja dari terowong.

Walaupun terowong yang ditemui minggu ini adalah yang pertama kali ditemui di Calexico dalam tahun, terowong penyeludupan adalah unsur yang utama landskap jenayah di sempadan AS-Mexico, terutamanya di barat daya Amerika Syarikat. "Hakikatnya ialah bahawa sempadan 2000 batu adalah penuh dengan terowong," Mike Vigil, bekas ketua operasi antarabangsa bagi DEA, memberitahu Perniagaan Insider dalam satu wawancara.


The Sinaloa kartel Joaquín "El Chapo" Guzmán dikreditkan dengan beberapa yang paling bercita-cita tinggi terowong-bangunan itu, termasuk beberapa "super-terowong," yang menjangkau beratus-ratus meter dan mempunyai ciri-ciri seperti penghawa dingin, lampu elektrik, dan rel untuk kereta digunakan untuk menggerakkan barang.  

Comments

Popular posts from this blog

I wish She had Spent more Time Sharing Their Stories

Angie rated it from Shelves: Firstreads, Science-Related